Статии

Сертификат за проектни енергийни характеристики на нова сграда – ето най-важното

24/03/2021

Сертификат за проектни енергийни характеристики на нова сграда – ето най-важното

Сертификат за проектни енергийни характеристики на нова сграда, по-известен със старото си име „енергиен паспорт“ е неделима част от документацията по въвеждане на нова сграда в експлоатация.

Кой има нужда от сертификат за проектни енергийни характеристики

От такъв „енергиен паспорт“ се нуждаят както големите многофамилни сгради, строени от инвеститори, така и еднофамилните къщи.

Сертификатът за проектни енергийни характеристики е нужен, за да получите Акт 16 и да придобиете правото да живеете в сградата.

Фирмите за строителен надзор също могат да поискат такъв сертификат, с който да се докаже, че сградата се създава според съвременните изисквания.

Кой може да издаде сертификат за проектни енергийни характеристики на нова сграда

Само лицензирани фирми за обследване и сертифициране на сгради имат право да издават такъв документ, след като направят необходимите изчисления и замервания на енергийната ефективност на сградата.

Диамант БГ ЕООД разполага с необходимия екип от топлоинженери, строителни инженери, електроинженери и икономисти, на които можете да се доверите за издаването на енергийния паспорт на вашата новострояща се сграда.

Как се правят замерванията за енергийна ефективност на нова сграда

За да се издаде сертификат за проектни енергийни характеристики на нова сграда се прави т.нар енергиен модел на сградата.

Взимат се под внимание материалите, с които е изградена, качеството на покрива, изолацията на стените, броя прозорци, начините за отопление, охлаждане и вентилация и др. След направените изчисления сградата получава оценка на своята енергийна ефективност по 8-степенна скала за енергопотребление (от А+ до G).

За да получите сертификат за енергийна ефективност, сградата ви трябва да отговаря на показателите за клас Б по тази скала.

Когато една сграда е от клас Б, това означава, че отговаря на съвременните изисквания за енергийна ефективност и осигурява комфорт на живеещите в нея – стаите да са добре отоплени през зимата, прохладни през лятото и да не се образува мухъл.

Как може да получите енергиен клас А на новострояща се сграда

В съвременния свят енергоефективността и екосъобразността на сградите и строителството като цяло се оценяват като все по-важни за хората. Вече е ясно, че сграда от по-висок клас енергийна ефективност не само създава повече комфорт на обитателите си срещу по-ниски сметки, но е и по-щадяща околната среда.

За да получите сертфикат за енергийна ефективност клас А, вашата сграда трябва да има възобновяем енергиен източник – слънчеви панели, термопомпи и др.

При тях първоначалната инвестиция е по-висока, но по-ниските сметки след това, по-високият комфорт и по-малкия въглероден отпечатък ги правят привлекателни за все повече хора.

Каква е цената на сертификата за проектни енергийни характеристики на новострояща се сграда

Цената за енергиен паспорт на нова сграда се определя на квадратен метър РЗП (разгърната застроена площ), от сложността на системите в сградата и от нейната геометрия.

Диамант БГ ЕООД може да ви консултира още на ниво строеж за подобряването на енергийната ефективност на сградата, като цената за консултация ще приспаднем от крайната цена за издаването на сертификата.

Ще съдействаме също и за изготвяне на документация за пред АУЕР – контролният орган, който проверява дали сертификатът за енергийна ефективност е коректно издаден.

Само след издаване на този сертификат, сградата ще получи акт 16 и може да се обитава.

За консултации, свързани с енергиен паспорт, енергийна ефективност и обследване на сгради, ни позвънете на 0878 876 802.