Статии

Диамант БГ подкрепя GATE - новия институт за големи данни

22/02/2021

Диамант БГ подкрепя GATE - новия институт за големи данни

София скоро ще стане дом на Център за върхови постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект – Института “Големи данни в полза на интелигентно общество” (GATE). Това е мащабен проект, финансиран от европейската програма за научни изследвания и иновации “Хоризонт 2020” и съфинансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Центърът ще е обединяващо звено за всички заинтересовани от големите данни: университетите, правителствените структури, икономиката, индустрията, гражданското общество. Така София ще се превърне и в национален, регионален и европейски хъб за значими научни постижения, образование и иновации в областта на големите данни.

GATE е инвестиция в човешки потенциал. Институтът се стреми да привлече, вдъхнови и изгради следващото поколение млади изследователи, които под ръководството на водещи учени ще работят с ентусиазъм и любопитство в областта на големите данни и изкуствения интелект.

Той ще бъде разположен в нова сграда, специално построена за нуждите на центъра. Домът на GATE ще се намира на бул. Джеймс Баучер с РЗП от над 2 400 кв.м. Оценката, сертифицирането и контролът на енергийната ефективност ще бъде поето от фирма Диамант БГ ЕООД като част от обединение за строителен надзор.

Мирослав Йоргов“Обединихме усилията си с Фастай ЕООД и Лифо ООД за участие в тази важна за нас обществена поръчка. Радваме се, че чрез експертността си по въпросите за енергийната ефективност ще допринесем за създаването на този научен институт от ново поколение в България”, сподели Мирослав Йоргов, собственик на Диамант БГ.

В сградата на GATE ще бъде разположена лаборатория за обучение с интерактивно учебно пространство, оборудвано с модерни компютърни станции с инсталиран софтуер на водещите компании в областта на големите данни и изкуствения интелект, както и зона за дискусии и срещи. Тя ще се използва за провеждане на образователни курсове и професионални обучения от водещи изследователи – както от Института, така и от утвърдени учени в чужбина.

Ще има също лаборатория за визуализация на данните. Ще са оборудвани три отделни пространства – Fusion студио и лоби за визуализация за провеждане на събитията, организирани от екипа на GATE, за визуални демонстрации и визуализация на данни, както и Работно пространство, което подпомага научните изследвания.

Център за върхови постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект

 

Мисията на GATE е да провежда приложни изследвания, да развива иновации и да предлага образование в областта на големите данни и изкуствения интелект в сътрудничество с правителството, индустрията и предприемачите. Въз основа на това, институтът ще създаде добре образовани професионалисти, нови възможности за бизнес и обществено въздействие в България и Европа