Статии

Защо топлоизолацията е важна?

01/03/2022

Защо топлоизолацията е важна?

Пролетта е на прага ни, а с нея и планираните ремонти. Един от основните компоненти на добрата енергийна ефективност на вашето жилище е качествената топлоизолация. Тя е важна за поддържане на оптимална температура както през зимния, така и през летния сезон. Освен това спестява и от сметките за отопление. Ето и най-важните факти, които трябва да знаете:

“Топлинно поведение” на стаята

Пряката слънчева светлина в стаята, ориентацията и размерите на прозорците, вентилацията… Това са основните фактори, свързани с  "топлинното поведение на стаята". Всички те трябва да бъдат взети под внимание, когато подготвяме бъдещата топлоизолация.

Външна или вътрешна топлоизолация – кое е по-добро?

На първо място трябва да споменем, че външната топлоизолация е по-добрият вариант спрямо вътрешната изолация, тъй като се избягват много недостатъци, които ще ви спестят мухъл и няма да губите полезно пространство отвътре. Може би сред предимствата на вътрешната топлоизолация е фактът, че ще можете лесно да я монтирате и ще спестите няколко десетки квадратни метри за материали. Когато комбинирате двата типа изолация, ефектът ще е оптимален.

 

Избор на материал

 

Относно материала – за външна изолация на тухлени/бетонни стени са подходящи:  каменна вата; стиропор (EPS); стиропор с графит; екструдиран полистирол (XPS), наричан често фибран. Изборът на материал зависи от следните фактори: коефициент на топлоизолация, цена, тегло, трудност и възможност за изпълнение.

 

Коефициент на топлоизолация

 

Коефициент на топлоизолация зависи освен от материала, така също и от неговата плътност, съответно от неговото тегло. Най-добри топлоизолационни характеристики има XPS, но той е паронепропусклив и не се препоръчва за външна топлоизолация (става за цокъл). Следващият по коефициент е графитният стиропор, който се доближава до коефициента на XPS, но е паропропусклив. Обикновения EPS е с около 15-20% по-слаба топлоизолация, а каменната стъклена вата е с около 17-23%. Последните два също са паропропускливи.

Дебелина на материала – според нуждите и употребата

Колко дебела външна или вътрешна изолация е нужна? Това зависи от целите. Например ако ще живеете постоянно в едно  жилище, добре е там да сложите поне 8-10 см изолация. Имайте предвид, че ватата обикновено е по-тежка от стиропора, така че в този случай може би най-добрата изолация би била “графитен стиропор 10см” – той е по-лек от ватата и с температурни характеристики колкото XPS. Важно е теглото да не товари прекалено носещите елементи на сградата, затова за стари сгради, сякаш най-правилният избор е по-лекия материал – графитен или обикновен стиропор (EPS).

 

За да разберете в детайли как да бъдете енергийно ефективни - свържете се с Диамант!