Статии

Как нарастващите цени на ток да окажат минимално влияние върху нашите сметки?

06/01/2022

Как нарастващите цени на ток да окажат минимално влияние върху нашите сметки?

В ежедневния си работен процес, придвижване, домакинство, развлечение, човек използва огромно количество електроенергия. Нарастващата цена на тока яма как да бъде променена, но нашите навици и начин на живот оказват жизнено влияние върху сметките ни и околната среда. Ако човек се научи да използва правилно енергията, то той може да бъде изключително полезен.

 

Именно тук се намесва и енергийната ефективност. Енергийната ефективност е начинът, по който всеки може да благоприятства на околната среда, както и да намали значително своите разходи. Например енергийно ефективните уреди, които използвате в домакинството си, могат да бъдат един от множеството инструменти за да бъдете енергийно ефективни.

 

Как? Като избирате по-висок клас уред при покупка. Независимо дали говорим за хладилник, готварска печка, лампа или друг уред, то всеки един от тях има енергиен етикет на своята опаковка, който показва класа енергийна ефективност или иначе казано - колко енергоефективен е този уред. Класовете са от А до G. Най-добрият и енергоспестяващ вариант е уред от енергиен клас А, първоначалната инвестиция в него е по-висока, но със сигурност резултатът от по-ниски сметки ще възвърне вложената сума.  Например 3.3 милиона барела петрол могат да се спестяват всеки ден, ако сградите са енергоефективни или 460 милиона тона емисии CO2 могат да се намалят всяка година, прилагайки енергоефективни мерки в сградите. Това са само малка част от плюсовете, които предлага енергийната ефективност. Друг инструмент са човешките навици и начинът, по който третираме уредите си в своето ежедневие. Ако искате да научите повече за част от триковете, с които да намалим месечните си сметки за ток, то прочетете повече тук.