Статии

Спестената енергия е най-евтиният, най-чистият и най-сигурен източник на енергия! Защо и как?

21/12/2021

Спестената енергия е най-евтиният, най-чистият и най-сигурен източник на енергия!  Защо и как?

Всеки от нас може да вземе решението да използва енергията разумно. Освен, че със сигурност ще намали месечните си разходи, ще помогне и на околната среда. 

В Европа 50% от електричеството е произведено от изкопаеми горива (нефт, газ и въглища), 33% от ядрена енергия и 17% от ВЕИ - възобновяеми източници на енергия (соларна, биомаса, хидро и вятърна енергия). Въпреки големия прираст на ВЕИ все още почти половината от електричеството се произвежда от изгарянето на горива, които водят до големи емисии на парникови газове и играят главна роля в промените на климата. Използването на енергия за отопляване/охлаждане на сгради допринася за повече от 40% от всички CO2 емисии в цяла Европа. Повечето сгради в България не са добре изолирани, което означава че доста повече енергия е необходима, за да се достигне комфортна стайна температура. Именно поради тази причина, спестената енергия се явява най-добрият източник на чиста енергия!                   

 

Личната отговорност и малко по-обстойна информация могат да помогнат на всеки човек и на всяко домакинство да живеят енергийно ефективно. 

  • Например - като държим прозорците и вратите затворени, когато отопляваме или охлаждаме дома си. Ако в студено време само една врата бъде оставена отворена, количеството енергия, нужна за отопляване на цялата сграда, значително се увеличава. 

  • Решения са и по–добра изолация и енергийно–ефективни прозорци. Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус, може да понижи сметката за ток с 10%. 

  • Спестете си и от сметката за подгряване на вода до 10%, като понижите температурата на нагревателя от 60°C на 55°C!

  • Използвайте таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа – положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%!

  • Хладилниците трябва редовно да се размразяват за по-голяма енергийна ефективност. Освен това, те трябва да бъдат поставени в помещения, които не се отопляват. 

  • Задната решетка на хладилника е хубаво да е на достатъчно разстояние от стените, мебелите и други електроуреди, за да се изпаряват газовете, които се отделят при работата му. 

  • Средно 11 на сто от годишната консумация на ток на едно домакинство отива в готвенето. Ако готвите все още на електрическа печка, този процент може да е и по-висок. 

  • Използвайте газови котлони и фурна, това би намалило драстично сметката ви за ток! 

  • Друг трик е да използвате тенджера под налягане, която спестява 50 % от времето за готвене.

Това са само малка част от начините, по които може да бъдем полезни, както на самите вас, така и на околната среда, благодарение на тези методи и много други, можем да бъдем енергийно ефективни!