Новини

Отвори програма за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради

18/06/2024

Отвори програма за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради

На 18.06.2024г стартира процедура BG16FFPR003-4.001 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“ на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

Програмата осигурява 100% безвъзмезно финансиране на одобрените проектни предложения.

Краен срок за подаване на проектни предложения:19.09.2024 г.

Основната цел на програмата е да се подкрепят мерки за енергийна ефективност (ЕЕ) на многофамилни жилищни сгради в най-силно засегнатите от климатичния преход области и общини:

  • в област Перник: Перник, Брезник, Земен, Ковачевци, Радомир, Трън
  • в област Кюстендил: Кюстендил, Бобов дол, Бобошево, Дупница, Кочериново, Невестино, Рила, Сапарева Баня, Трекляно;
  • в област Стара Загора и допълнителни общини, свързани с Маришкия басейн: Стара Загора, Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел Баня, Раднево, Чирпан, Димитровград, Елхово, Нова Загора, Симеоновград, Сливен, Тополовград, Тунджа, Харманли, Хасково, Ямбол.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) по настоящата процедура е 196 415 453,80 лв. (минималният размер за едно проектно предложение - 50 000 лв., максимален – 9 500 000 лв.)

Допустими за финансиране са следните дейности:

- Извършване на обследване за енергийна ефективност и изготвяне на сертификат за енергийни характеристики на сградите в експлоатация;

- Дейности по изпълнение на мерки за енергийна ефективност, предписани в енергийното обследване, включително съпътстващи строително-монтажни работи (СМР), които са пряко свързани с енергоспестяващите мерки (топлоизолация на сгради: инсталиране на топлоизолация на външни стени, покриви и подове, подмяна на стари прозорци и врати с нови, енергийно ефективни модели, модернизиране или подмяна на съществуващите отоплителни системи с по-ефективни, инсталиране на системи за възобновяема енергия като слънчеви панели, термопомпи и др., подмяна на стари и неефективни електроуреди с нови, които са по-енергийно ефективни, инсталиране на енергоспестяващи осветителни системи).

- СМР дейности, свързани с неотложни мерки в техническия паспорт на сградата, както и мерки за осигуряване на пожарна безопасност и за изграждане/ремонт/подмяна на мълниезащитна и заземителна инсталация, когато са предписани в техническия паспорт на сградата.

Основни изисквания за допустимост към кандидатите:

  • Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999 г., с най-малко 4 самостоятелни обекта в сградата, които принадлежат на повече от 1 собственик.
  • Сградата следва да е жилищна и да е предназначена за постоянно обитаване, в която най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ (РЗП) се заема от жилища.
  • Kандидатстването се осъществява изцяло по електронен път чрез подаване на формуляр за кандидатстване в ИСУН от общината в съответствие с изискванията, описани в Насоки за кандидатстване.
  • Допълнителни точки по програмата ще носи и покриването на определени критерии като: живущи, заети във въгледобивния сектор; живущи в общински жилища; лица с увреждания или получаващи помощи за отопление.