Новини

BG-RRP-4.024 - ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД -ЕТАП II

01/03/2024

От днес - 01.03.2024 г. Програмата за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради по механизма за устойчивост и развитие(МВУ) към Европейската комисия беше удължена за втори път след повишен интерес през месец февруари - до 28.03.2024г.

По този начин се дава възможност на сдруженията , които към настоящият момент не са успели да завършат осигуряването на всички необходими документи, проекти и обследвания да го направят в рамките на удълженият програмен период.

Основните цели на програмата си остават непроменени както досега:

  • Подобряване енергийните характеристики на националния сграден фонд от жилищни сгради, чрез прилагане на интегрирани енергоефективни мерки;
  • Достигане на клас на енергопотребление минимум „B“ след прилагане на енергоспестяващи мерки при жилищни сгради;
  • Стимулиране на минимум 30% спестяване на първична енергия за обновените жилищни сгради;
  • Намаляване на разходите за енергия;
  • Подобряване на условията и качеството за живот на населението в страната чрез обновление и модернизиране на сградния фонд.

Чрез програмата се осигурява възможност на собствениците в многофамилните жилищни сгради все още да повишат енергийната ефективност на своите домове чрез публичен ресурс- по грантова схема с европейско финансиране до 80% от планираните разходи по проектното предложение.

Това е и една от най добрите причини сдруженията на собствениците да се възползват в максимална степен от текущата програма: BG-RRP-4.024 - ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД -ЕТАП II, и да повишат енергийната ефективност на своите сгради и с оглед на по добър топлинен комфорт, при по ниски сметки за енергия.

За целите на програмата е задължително изготвянето на енергийно обследване на сградата и издаване на сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация при условията на НАРЕДБА № РД-02-20-3 от 9 ноември 2022 г. за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради. Посочените документи се предават на собствениците и в електронен вид във подходящ формат за директно прилагане (при кандидатстване)в системата на ИСУН!