Статии

Последващ енергиен одит

24/07/2024

Последващ енергиен одит

Много програми за финансирне, както на национално, така и на международно ниво, изискват извършването на последващ енергиен одит след изпълнение на предписаните мерки в извършеното обследване за енергийна ефективност (ЕЕ). То цели да потвърди, че всички мерки са правилно приложени и са постигнали заложените резултати – енергийни спестявания и повишаване на класа на ЕЕ.

Процесът на последващ одит включва извършване на ново обследване за енергийна ефективност, след като са изпълнени заложените мерки и е минал най-често период от една година от изпълнението им. Докладът, в който се описват резултатите от одита, доказване енергийните спестявания и намаляване на парниковите емисии като се базира на потребената енергия след въвеждане на мерките за ЕЕ.

В законодателството, регулиращо ЕЕ, е заложено изискването последващият одит да бъде извършен от друг, независим енергиен одитор, различен от този, който е извършил първото обследване и е предписал мерките за повишаване на ЕЕ, независимо дали става въпрос за сграда или за промишлена система.

НАРЕДБА № Е-РД-04-2 от 16.12.2022 г.

Чл. 24. (1) Оценката за постигнати енергийни спестявания в сграда, изготвена при условията и по реда на тази наредба, има за цел да удостовери количеството спестена енергия в резултат на изпълнени енергоспестяващи мерки в сградата.

Чл. 26. (1) Оценката за постигнати енергийни спестявания по чл. 24, ал. 1 се извършва от лице по чл. 43, ал. 1, съответно по чл. 43, ал. 2 от ЗЕЕ.

Чл. 26. (3) Консултантите по енергийна ефективност в състава на лице по чл. 43, ал. 1 от ЗЕЕ или лицата по чл. 43, ал. 2 от ЗЕЕ, които извършват оценката по ал. 1, не трябва да са били изпълнители на други обследвания в сградата през периода, за който се извършва оценяването на енергийните спестявания на конкретната сграда.

НАРЕДБА № Е-РД-04-05 от 8 септември 2016 г.

Чл. 23. (1) Оценката на постигнати енергийни спестявания в предприятие, промишлена система и система за външно изкуствено осветление се извършва не по-рано от една година след изпълнението на мерките за повишаване на енергийната ефективност

(4) Оценката по ал. 1 се осъществява от лица, вписани в публичния регистър по чл. 60, ал. 1 ЗЕЕ.

(5) Лицата по ал. 4 нямат право да извършват оценка на постигнати енергийни спестявания от изпълнени мерки, ако са участвали в изпълнението на тези мерки или в обследването, с което те са предписани.

Фирма „Диамант БГ“ ЕООД е лицензиран енергиен одитор и по чл.43 – за сгради, и по чл.60 – за промишлени системи и може да извършва такива последващи одити за доказване на посигнати спестявания.

Не се колебайте да ни потърсите за съдействие, безплатна консултация и при необходимост оферта за извършване на последващ енергиен одит.