Статии

Освобождаване от местен данък сгради за енергийно ефективни сгради.

10/05/2024

Освобождаване от местен данък сгради за енергийно ефективни сгради.

Какво трябва да знаем:

Ако една сграда отговаря на определени критерии за енергийна ефективност, тя може да бъдат освободена от данък сгради.

Освобождаването от местния данък се прилага за различни категории сгради съгласно Закона за енергийна ефективност (ЗЕЕ) и Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) на Република България.

Извършва се на база на извършено обследване и издаден сертификат за енергийна ефективност на сграда.

Според Чл. 24. (1) от ЗМДТ, освобождават се от данък:

  1. Сгради в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и от 1 януари 2005 г. :
  • Сгради и обособени части от сгради с клас на енергопотребление "A" - освобождават се за 6 години, считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата за енергийна ефективност.
  • Сгради с близко до нулево потребление на енергия – освобождават се от местния данък сгради за период от 10 години, считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата за енергийна ефективност.
  1. Сгради, въведени в експлоатация след 1 януари 2005 г. и преди 31 декември 2023 г., получили сертификати по Закона за енергийната ефективност:
  • Които в съществуващото си състояние са с близко до нулево потребление на енергия -  освобождават се от местния данък сгради за период от 10 години, считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата.

Алинея 1 се прилага съответно и за обособени части от имоти.

Освобождаването от данък по ал. 1, т. 18 и 19 не се прилага в случаите, в които сградата е получила сертификат с клас на енергопотребление в резултат на предприети мерки за енергийна ефективност, финансирани с публични средства.

 

Как да се освободим от местния данък, ако разполагаме с енергийно ефективна сграда?

За целта трябва да се извърши обследване за енергийна ефективност, съгласно Наредба № РД-02-20-3 от 9 ноември 2022 г. за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради и Наредба № Е-РД-04-2 от 16 декември 2022 г. След извършването на обследването, се издава доклад, резюме и сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация.

След получаването на сертификат за енергийна ефективност, съгласно който сградата отговаря на изискванията за енергийна ефективност, може да подадете документи за освобождаване от местния данък в съответствие със законодателството в съответната община.