Статии

Какво представлява оценката за съответствие за енергийна ефективност на инвестиционни проекти и кога се изготвя

12/04/2024

Какво представлява оценката за съответствие за енергийна ефективност на инвестиционни проекти и кога се изготвя

Съгласно чл. 31, ал.1 от Закона за енергийна ефективност (ЗЕЕ), всеки инвестиционен проект за изграждане на нова сграда, реконструкция, основно обновяване, който обхваща над 25% от площта на външните ограждащи конструкции и елементи на сградата, трябва да съответства на изискванията за енергийна ефективност, предвидени в този закон и в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Оценката за съответствие на инвестиционен проект на сграда по чл. 169, ал. 1, т. 6 от ЗУТ е систематична проверка за съответствие на изчисленията и енергийните характеристики в част „Енергийна ефективност“ на сграда с приложимите изисквания на нормативните актове за енергийна ефективност и с техническите спецификации. Тя включва:

1. проверка на обхвата, съдържанието и съответствието на изчисленията в част „Енергийна ефективност“ с изискванията на наредбата и националната изчислителна методика от приложение № 1;

2. оценка за постигнатата съгласуваност между част „Енергийна ефективност“ и други проектни части с оглед недопускане постигане на енергийни характеристики за сметка на и в нарушение на технически изисквания, свързани с други основни изисквания към строежите, чл. 169, ал. 1 от Закона за устройство на територията;

3. наличието в част „Енергийна ефективност“ на всички геометрични и енергийни характеристики, които се изискват за издаването на сертификат за енергийни характеристики на нова сграда преди въвеждането на сградата в експлоатация.

Проектите на сградите се оценяват за съответствие с изискването за енергийна ефективност на фаза технически или работен проект само когато имат изготвена самостоятелна част „Енергийна ефективност“. Идейните проекти, както и проектите, за които не се изисква разработване на самостоятелна част „Енергийна ефективност“, не подлежат на оценка за съответствие.

Оценката за съответствие се оформя във вид на самостоятелен доклад.