Статии

Кои са стъпките за получаване на сертификат за проектни енергийни характеристики на нова сграда?

22/03/2022

Кои са стъпките за получаване на сертификат за проектни енергийни характеристики на нова сграда?

Интервю с Мирослав Йоргов - собственик и основател на Диамант БГ


Коя е първата стъпка за получаване на сертификат за проектни енергийни характеристики на нова сграда?

Този документ е задължителен за въвеждане на сградата в експлоатация. Първоначално ни се обажда или строителният инвеститор или представител на строителния надзор на съответната сграда. След което изискваме набор от документи. Отиваме на място и правим снимки, оглеждаме инсталациите дали са в състоянието и според параметрите, описани в архитектурния проект. Искаме да разгледаме и да получим информация за част отопление, вентилация и климатизация, част водоснабдяване, електро частта, част енергийна ефективност и доклада към нея…
 

След посещението на сградата и запознаването с всички тези параметри какво следва?

Втората стъпка е изчислителната част, при която преценяваме дали сградата отговаря на минималния клас на енергийна ефективност, а именно - клас B. Смятаме колко киловатчаса на квадратен метър ще консумира сградата и колко вредни емисии ще отделя в атмосферата. Проверяваме и системите за отопление, за охлаждане, за топла вода.

 

Трета стъпка?

Това е изготвянето на сертификата. Обикновено отнема между 7 и 10 работни дни, след като ни е предоставена цялата информация. Има си зададена бланка, подадена от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Всички изчисленията се влагат в нея.

 

Има ли следваща стъпка?

Това, което ни отличава от повечето други агенции е, че ние информираме клиента, че след като получи сертификата, е длъжен да го внесе в  Агенцията за устойчиво енергийно развитие. В противен случай има глоби между 500 и 1500 лева. Срещу допълнително заплащане, можем изготвим целия пакет от документи и да го внесем в АУЕР. Повечето инвеститори искат от нас тази допълнителна услуга, защото е улесняващо за тях. 

Когато минат 6 години, се прави енергийно обследване на въведената в експоалатция сграда, защото сертификатът важи за този период. След това трябва да се види дали параметрите за енергийна ефективност са същите или са се променили.

 

Има ли случаи, в които се налага междувременно енергийно обследване, преди да са изтекли тези 6 години?

Когато има голям ремонт, който предизвиква мащабно изменение, е задължително да се наеме фирма за енергийна ефективност, която да оцени наново класа на сградата. Тогава се прави наново обследване и се издава, ако се наложи, друг сертификат.

 

Наблюдавате ли увеличаване на търсенето на сертификати за проектни енергийни характеристики на нови сгради през последната година?

Определено има увеличаване на търсенето през 2021-ва година. Освен това се оказа, че нашата фирма има най-много въведени сгради в експлоатация в България за този период. И тъй като законодателството до момента не разрешаваше въведените от една фирма сгради в експлоатация да са повече от 999 , ние променихме нормативната рамка. Иницирахме промени в НАРЕДБА № Е-РД-04-1 от 22.01.2016 г. за обследване заенергийна ефективност, сертифициране и оценка на енергийните спестявания на сгради, които ще бъдат отразени и в Закона за енергийна ефективност, за да може да покриваме и други искания. Така и колегите ще могат да работят без ограничения.