Статии

Съвети за енергийна ефективност при ниски температури

08/03/2022

Съвети за енергийна ефективност при ниски  температури

Въпреки че пролетта е на прага, зимата все още е тук, а температурите - ниски. Точно това е причината да се фокусирате върху добрата енергийна ефективност на жилището ви. Освен че ще намалите сметките на енергия, ще подобрите и качеството на средата на живот с още по-голям уют.

Изолация на прозорците

Най-големият проблем, който имат домовете през зимата, е течението. Пространства около прозорците, под вратите и дори в комина ви, които позволяват на нагретия въздух да излиза. Премахването на възможно най-много от тях ще помогне за по-добрата енергийна ефективност. Проучванията сочат, че 8% от нагретия ви въздух излиза от комина, ако амортисьорът не е затворен. Подобно забележими течения около прозорци и врати бързо изсмукват горещия въздух от дома. 20% биха били загубите на топлина през пода и около 25 % през тавана, така че е добре да се уверите, че те са добре изолирани.

Сменете крушките си!

През зимата, когато дните стават по-кратки, залагаме на електрическите светлини повече, отколкото през лятото. Ако не сте сменили CFL крушките в дома си с LED, направете го тази зима. Те не само издържат по-дълго, но и използват 75 процента по-малко енергия от CFL крушките.
 

Обърнете внимание на вентилаторите!

Не изключвайте таванните вентилатори през зимата! Почистващите вентилатори помагат за придвижването на въздуха из стаята и могат да повишат комфорта през зимата. Експертите съветват да обърнете посоката на вентилатора. Посоката по посока на часовниковата стрелка помага за преместването на горещия въздух, който се издига до горната част на стаята, обратно във вашето жилищно пространство и това може да намали разходите за отопление с до 10%.