Статии

Какво съдържа сертификатът за проектни енергийни характеристики на нова сграда?

10/02/2022

Какво съдържа сертификатът за проектни енергийни характеристики на нова сграда?

Сертификатът за проектни енергийни характеристики е съществена част от задължителната документация по въвеждане на нова сграда в експлоатация.

 

Този сертификат може да бъде издаден още след изработване на инвестиционния проект, преди да бъде издадено разрешението за строеж на сградата.

 

Той отчита какво количество енергия потребява сградата, какви са възможностите за намаляването на енергийните разходи и кои са препоръчителните мерки за оптимизиране на енергийната ефективност.

 

В процеса на сертификация, на първо място се взимат под внимание материалите. Също така се отчита качеството на покрива, изолацията на стените, броя прозорци, начините за отопление, охлаждане и вентилация и др. Скалата е 8-степенна за енергопотребление - от А+ до G.

За да получите сертификат за енергийна ефективност, сградата ви трябва да отговаря на показателите за клас Б по тази скала. Това означава, че е постигнат комфорт – стаите да са добре отоплени през зимата, прохладни през лятото и да не се образува мухъл.

Диамант БГ ЕООД може да ви консултира още на ниво строеж за подобряването на енергийната ефективност на сградата, като цената за консултация ще приспаднем от крайната цена за издаването на сертификата.