Статии

Възобновяеми източници на енергия

30/12/2021

Възобновяеми източници на енергия

Кои източници на енергия се наричат възобновяеми и каква е тяхната функция? 

 

Възобновяеми енергийни източници са онези, които са естествени източници на енергия и на практика са неизтощими. Пример за такива са слънчевата енергия, вятърът, геотермалната енергия, приливите, дъждовете.

В наши дни функционирането на света без електроенергия е немислимо. Но колко от вас са запознати с факта, че ако се използват естествените източници на енергия, по този начин се опазва околната среда и се намалява вредата от вредни емисии, както и разходите на домакинствата. 

В глобален мащаб, опазването на околната среда чрез използването на възобновяеми източници на енергия, е основна цел. Широкото използване на възобновяемите източници  и въвеждането на мерките за енергийна ефективност са сред приоритетите, както в България, така в Европа и света. 

 

Сега ще ви разкажем как на практика функционират възобновяемите източници на енергия и с какво са полезни?

 

Геотермалната енергия се получава от земната топлина. Топлината се прихваща на няколко метра дълбочина в земната кора чрез геотермална топлинна помпа. В някои райони на Земята може да бъде получена и на дълбочина от няколко километра. Строежът на такъв тип електроцентрала е скъп, но разходите по нейната експлоатация са ниски, което автоматично води до ниска цена на електроенергията, която произвежда.

Въздушна енергия. Въздушните течения например, се използват за задвижване на вятърни турбини. Модерните вятърни турбини са с висок коефициент на полезно действие и с висока двигателна мощност. Компаниите, които ги използват, имат за цел да произведат чиста енергия. За изграждане на вятърни паркове от ветрогенератори, се предпочитат места, където ветровете са по-силни и по-продължителни, като морските брегове и високите места с постоянни и устойчиви въздушни течения. За да функционират добре вятърните турбини, изборът на правилно място е изключително важен.

Слънчева енергия  - енергия, получена от слънчевата светлина. Тя се използва по много начини, част от които са - генериране на електрически ток чрез затопляне на затворен въздух, който завърта турбини в слънчеви кули; затопляне на храна, използвайки слънчеви фурни; генериране на водород, използвайки фото-електрохимични клетки; генериране на електрически ток, използвайки слънчева енергия. Слънчевите панели също генерират електрически ток.

Енергията на водата. Водата има над 800 пъти по-голяма плътност от тази на въздуха и дори малък поток може да породи значителни количества енергия. Водноелектрическите централи преобразуват кинетичната енергия на водата в електричество. 

 

Това са само малка част от предимствата на възобновяемите източници. Ако искате да разберете как да бъдете енергийно ефективни, да използвате възобновяемата енергия и да спестите голяма част от своите ежемесечни разходи за електричество, се обърнете към  ДИАМАНТ.БГ! Ние ще ви помогнем в осъществяването на тази мисия!