Статии

Енергийна ефективност на предприятия и промишлени системи

31/12/2021

Енергийна ефективност на предприятия и промишлени системи

Обследването за енергийна ефективност се извършва чрез системен подход и методи за определяне, остойностяване и анализиране на енергийните потоци и разходи при производството на стоки и предоставянето на услуги. Прави се въз основа на информация за енергийното потребление за предходен тригодишен период и данни от измервания, извършени в хода на обследването.

Днес ще научите, че обследването за енергийна ефективност на предприятия, промишлени системи и системи за външно изкуствено осветление се извършва поне веднъж на всеки 4 години. Срокът за следващо обследване започва от датата на приемане на резултатите от предходното обследване. Важно е да знаете, че новото обследване се извършва задължително преди изтичане на срока от 4 години.

За промишлени системи, ново енергийно обследване може да се направи най-рано една година след основни промени в технологичното оборудване и/или производствените системи, промяна на горивната база и начина на преобразуване на енергия. Резултатите от обследването се отразяват в доклад и резюме.

След като приключи обследването в предприятията и промишлените системи, се прави оценка на енергийните спестявания. Тя има за цел да докаже постигнатите енергийни спестявания, в резултат на изпълнени мерки за повишаване на енергийната ефективност. Оценката служи за издаване на удостоверения за енергийни спестявания при условията и по реда на НАРЕДБА № Е-РД-04-05 от 8 септември 2016г. по чл. 18, ал. 2 ЗЕЕ.