Статии

Как сградите в експлоатация да бъдат по-енергийно ефективни?

21/12/2021

Как сградите в експлоатация да бъдат по-енергийно ефективни?

Знаете ли, че енергийното обследване на сгради в експлоатация, има за цел да им препоръча мерки за повишаване на енергийната ефективност и съответно да открие възможности за намаляване на енергийното потребление?

Разбира се това се случва след като се установи досегашното ниво на използвана енергия.

 

Първо се установява базовото количество енергия, което средно се използва към настоящия момент на обследване. Следващата стъпка е да се определят възможности за намаляване на досегашното (базово) потребление. Но тези възможности не бива да нарушават нормативните параметри на микроклимата и благосъстоянието на сградата. Следващата стъпка е да се извърши техническа и икономическа оценка на мерките за повишаване на енергийната ефективност на сградата.

 

Обследването за енергийна ефективност на сграда в експлоатация има за предмет:

  • идентификация на сградните ограждащи конструкции и елементи и системите за осигуряване на микроклимата, измерване и изчисляване на енергийните характеристики, анализ и определяне на потенциала за намаляване на разхода на енергия;
  • разработване на мерки за повишаване на енергийната ефективност;
  • технико-икономическа оценка на мерките за повишаване на енергийната ефективност спрямо съотношението "разходи-ползи";
  • оценка на вредните емисии CO2, които ще бъдат намалени/предотвратени в резултат на прилагането на мерки за повишаване на енергийната ефективност;
  • анализ на възможностите за използване на енергия от възобновяеми източници за доказване на техническа възможност и икономическа целесъобразност; анализът на възможностите за използване на енергия от възобновяеми източници е част от оценката на показателите за годишен разход на енергия в сградата.

 

Последната стъпка е доклад, резюме и с издаване на сертификат за енергийни характеристики на сградата. Сертификатът за енергийни характеристики на сграда в експлоатация е с валидност до 10 години. Въз основа на издадения Сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация, сградата може да бъде освободена от данък сгради по ЗМДТ за максимален срок до 10 години.