Статии

Как хотели могат да се освободят от данък чрез подобряване на енергийната ефективност

19/05/2021

Как хотели могат да се освободят от данък чрез подобряване на енергийната ефективност

Подобряването на енергийната ефективност е сред мисиите на нашето поколение - намаляване на вредните емисии, пестене на невъзобновявеми ресурси, преход към ВЕИ и не на последно място - подобряване на качеството на живот чрез намаляване на разходите и повишаване на комфорта. 

Ето защо държавите, включително и нашата, предвиждат различни данъчни облекчения за хора и фирми, които подобрят енергийната ефективност на сградите, които менажират.

Според сегашното законoдателство в България, по-конкретно чрез чл.24, ал.1, т.18 и 19 по ЗМДТ, собствениците на хотели имат възможност да се освободят от плащане на данък сгради за 3,5,7 или 10 години чрез повишаване на енергийната ефективност на сградата. 

Мярката се ползва най-често за сгради, построени и въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 (за сгради клас В и С) и преди 1 януари 1990 за сгради клас С и D. По този начин се стимулират собствениците да инвестират в подобряване на енергийната ефективност на сградите си и така да допринасят за подобряване на средата ни за живот и намаляване на разходите. 

Tри подхода към освобождаване от данък на хотели:   

Подход 1: Голяма инвестиция в енергийната ефективност на хотела - голям срок без данък

При този подход се прави одит на енергийната ефективност и се правят стъпки за бързо постигане на клас В на сградата заедно с включване на възобновяем енергиен източник (ВЕИ). Това води до освобождаване от данък сгради за 10 години.   

Подход 2: Периодични одити за определяне на енергиен клас на хотела  

В този случай се прави обследване за енергийна ефективност и ако попадне в клас, подлежащ на освобождаване, остава така и се използва финансовата преференция за три години. 

Mоже да се прави обследване на всеки три години, без да се изпълняват енергоспестяващи мерки (ЕСМ) и ако попада в съответния клас, се освобождава.   

Подход 3: Постъпкови инвестиции в ЕСМ на хотела - плавно увеличаване на срока без данък  

Когато сградата е от клас F, която няма право на освобождаване от данък, се прави енергиен модел, за да влезе в клас D. Това освобождава от данък за 3 години. После се прави нов енергиен модел за влизане в по-горен клас и следват нови 3 години без данък. Максималният срок без данък сгради на хотела е 10 години.

Въпрос на преценка на собственика е дали дали да постигне тези 10 години с еднократна инвестиция в енергоспестяващи мерки или постъпково.

Нека дадем и един пример: Наш клиент - морски хотел, направи инвестиции за 130 хиляди лева, разпределена в две различни години - веднъж 10 хиляди и още 120 хиляди след три години. Така се освободи от данък за период от 10 години, от което спести над 400 хиляди лева от налог и над 150 хиляди лева от сметки за ток за периода.   

Ето и ясен план за първата стъпка от освобождаване от данък сгради за хотели:


Свържете се с офис на Диамант БГ ЕООД, за да научите как да спестите от данък сгради за хотела си.